Anxietatea in vremea Covid-ului


Anxietatea in vremea Covid-ului




Pentru multi dintre noi, perioada pandemiei a fost ceva nou, nemaiintalnit, pentru care nu eram pregatiti.

Au aparut multe schimbari - atat in lume cat si in viata noastra - schimbari care ne-au adus din ce in ce mai multa anxietate.

De la pericolul constant in care se afla sanatatea noastra, la restrictionarea libertatii noastre.



Perioada aceasta a sapat in ranile noastre adanci, rani de care poate nici nu stiam ca exista.

Au aparut ganduri din ce in ce mai negre, fricile au crescut odata cu "anduranta" pandemiei, imaginile au devenit din ce in ce mai "vii" prin faptul ca mass-media ne alimenteaza imaginatia zilnic, iar dorinta noastra de a fi informati, alaturi de curiozitate, poate ca ne-a alimentat fricile prin cautari pe Google despre cele mai rele cazuri posibile.



Toate acestea sunt reactii normale. Sunt reactii la ce vedem, auzim, la ce simtim sau la ce am putea sa patim. E normal sa fim ingrijorati ca ne putem imbolnavi, sau chiar mai rau. Fie noi, fie cei dragi noua.

Anxietatea in vremea Covid-ului


Aceasta nesiguranta si neputinta - de a nu avea toate informatiile, de a nu sti cum evolueaza si de a ne simti in pericol - ne incetoseaza gandirea si ne face sa actionam in modul de "supravietuire" mai mult.

Aceasta este o reactie cat se poate de normala, data de corpul nostru, care are senzatia ca este in pericol, si deci, sistemul nostru nervos crede ca trebuie sa actioneze - fie sa lupte, fie sa fuga.

Suntem ingrijorati, tensionati, mai agigati, mai iritati, mai distrasi. Toate acestea au atat impact psihologic, cat si fizic (dupa cum stim, stresul are efecte negative la nivelul stomacului).



Ce putem face ca sa amelioram aceasta anxietate?

  1. Sa continuam sa ne mentinem obiceiurile
  2. Sa dormim indeajuns
  3. Sa mancam sanatos
  4. Sa limitam contactul cu mass-media
  5. Poate ca putem intra o data pe zi pe internet pentru a afla ultimele noutati, sau sa ne uitam la stiri o data pe zi doar, pentru a opri alimentarea anxietatii - dar a ramane informati indeajuns pentru a nu ne simti lasati in intuneric.
  6. Sa NU cautam cele mai rele scenarii pe Google.
  7. Nu o sa faca decat sa ne alimenteze anxietatea.
  8. Sa ne informam din mai multe surse diverse
  9. Sa continuam sa socializam
  10. Fie online, fie fata in fata, dar cu accent pe siguranta fiecaruia - putem face teste inainte sa ne vedem.
  11. Sa facem actiunile care ne ajuta sa ne simtim in siguranta
  12. Sa ne spalam pe maini mai des, sa folosim dezinfectant cand putem, sa facem curatenie in casa mai des.
  13. Sa ne luam timp pentru noi
  14. Pentru a ne ajuta corpul si mintea sa se relaxeze (prin exercitii de relaxare musculara, yoga, meditatii, etc).
  15. Sa acceptam ca sunt multe lucruri pe care nu le putem controla
  16. Sa ne axam pe lucrurile care sunt inca in controlul nostru (ingrijirea proprie).
  17. Sa ne structuram "locul nostru de munca"
  18. Pentru cei ce lucram de acasa, este util sa ne structuram ziua astfel incat sa putem diferentia intre orele de lucru si orele personale; putem chiar simula "mersul la serviciu" - ne schimbam in haine de birou, cream o camera speciala pentru munca, etc.
  19. Sa nu uitam sa iesim afara
  20. Din cauza anxietatii, putem sa alegem varianta de siguranta in care sa ne izolam in casa; cu toate ca aceasta este varianta recomandata pentru a nu ne imbolnavi, noi avem nevoie si de natura si aer liber pentru a ne reincarca si a ne relaxa - putem iesi in locuri mai putin circulate, poate parcuri mai indepartate sau zone nevizitate de noi pana acum.
  21. Sa ne gasim hobby-uri noi
  22. Pentru a nu ne plictisi si pentru a schimba perspectiva de izolare, putem sa primim aceasta izolare proprie ca pe un beneficiu in care putem sa ne apucam de hobby-urile de care nu am avut timp pana acum, sau sa ne apucam de proiectele amanate, sau chiar sa incepem sa invatam un skill nou.
  23. Sa fim informati in legatura cu metodele implementate pentru a ni se oferi ajutor
  24. Fie ca sunt surse de informare, fie ca sunt linii telefonice pentru suport, fie cursuri online, grupuri de social media, sau chiar suport psihologic online.
  25. Sa ne bazam pe fapte, nu pe fricile de care auzim
  26. Cel mai bun exemplu este frica de a ramane fara hartie igienica, care s-a raspandit atat de repede incat majoritatea oamenilor au golit rafturile; vazand aceasta frica/panica, ne creaza si noua aceeasi frica/panica - deci cel mai bine e sa incercam sa ne informam si sa nu ne lasam "furati" de frici.
  27. Sa discutam cu persoanele apropiate si sa fim deschisi
  28. Ajuta sa vorbesti cu cineva despre fricile tale, fie ca este un prieten, cineva din familie, sau chiar un profesionist.
  29. Sa facem exercitii fizice
  30. In ultimii 2 ani, din cauza izolarii si lipsei de exercitiu fizic, multi dintre noi am inceput sa ne "rotunjim"; ar fi util sa ne facem un program de exercitii fizice, care ne vor ajuta atat cu stima de sine, cat si cu relaxarea psihicului nostru.
  31. Sa ne distragem atentia
  32. Avand constant ceva de care sa ne facem griji nu ajuta; din cand in cand este utila o distragere a atentiei - un serial nou, clipuri pe Youtube sau orice altceva care ne aduce placere nevinovata si ne ajuta sa ne deconectam.

Consecinte ale pandemiei:
  1. Am devenit mai antisociali
  2. Incepe sa "ne placa" izolarea acasa
  3. Facem cumparaturi online din ce in ce mai mult (cateodata doar din plictiseala)
  4. Traim cu frica, cu anxietate, cu griji constante
  5. Am devenit mai agresivi, mai agitati, poate chiar mai violenti
  6. Izolarea, lipsa contactului social si frustrarea adunata pot sa creeze diferite efecte problematice

Tulburari cu risc crescut care pot aparea in aceasta perioada:
  1. Atacuri de panica
  2. Agorafobia
  3. Deja ne-am obisnuit sa evitam multimile si sa ne izolam din ce in ce mai mult - fapt ce ajuta la "scuza" perfecta pentru aparitia agorafobiei (de mentionat ca izolarea pe cont propriu e doar o reactiei a agorafobiei). Aceasta devine din ce in ce mai sustenabila prin posibilitatea facerii a aproape oricarei actiuni direct de acasa.
  4. Germofobia
  5. Nu mai dam mana, nu ne mai salutam ca pana acum, evitam sa punem mana pe fata; toate acestea sunt normale acum, dar trebuie sa avem grija sa nu ajungem in extrema.
  6. Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD)
  7. Deja ne spalam pe maini la fiecare atingere de un corp strain - deci ar trebui doar sa avem grija sa nu devina o obsesie.
  8. Anxietati sociale
  9. Ipohondria
  10. In contextul pandemiei, este normal sa luam in considerare ca, la orice simptom de raceala, am putea avea Covid. Dar aceasta banuiala se poate verifica rapid cu un test pe care putem sa ni-l facem singuri, acasa sau la o unitate medicala autorizata; pe viitor aceasta frica permanenta poate sa dea nastere la frici mai puternice pentru numeroase afectiuni medicale.

Acestea nu trebuie vazute ca o alimentare a fricii deja existente din cauza pandemei, ci mai mult ca o precautie, pentru a ne simti mai pregatiti pentru a face fata anxietatii.


Exemple personale

Anxietatea poate afecta diferit fiecare persoana. Si fiecare persoana este indreptatita sa reactioneze in felul in care aceasta se simte comfortabila (chiar daca reactia poate parea exagerata).

Cateva exemple personale legate de felul in care am ales sa fac fata pandemiei:

  • cateodata, cand trec printr-un grup de oameni, imi tin respiratia pana cand trec de acestia
  • cand aud ca cineva "incepe" sa stranute, mi-am format un reflex ca sa imi tin respiratia pana cand aud ca persoana aceea a terminat de stranutat, si numai apoi expir
  • (cateodata, cand trec pe langa o persoana foarte aproape, un gand automat care apare este: "te rog nu stranuta acum!" )
  • de fiecare data cand ajung acasa, primul lucru pe care il fac este sa sterg telefonul cu un servetel dezinfectant
  • de fiecare data cand ajung acasa, nu ating nimic din casa pana cand nu ma spal pe maini; si las lucrurile de afara la intrarea in casa
  • cand sunt afara, niciodata nu imi ating fata cu mainile; cand simt ca se indreapta mana catre fata, unul dintre neuronii "de rezerva" se activeaza si ma opreste inainte sa-mi ating fata

Iar pe toate aceste reactii le accept ca fiind parte din mine si din felul meu de a face fata situatiei actuale.



Resurse:

  1. Anxiety
  2. Anxiety disorders
  3. What to know about anxiety
  4. What Are Anxiety Disorders?
  5. CBT Anxiety
  6. GAD
  7. Panic Attacks and How to Stop Them



An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙